Interviu. Julia Janus - JUODASIS MOKSLAS Ruduo - Žiema 16/17

Posted by Solveiga 2015.12.11 0 Comment(s)

Susitikome su Julija, ji papasakojo naujosios kolekcijos idėją - juodasis mokslas. Mutacijos, gyvo organizmo ir išmanaus elektroninio pasaulio simbiozė, gėrio ir blogio vienuma, asmenybės susidvejinimas.

Atsimenu, buvau paralyžuota. Niekaip negalėjau permesti savo mąstymo į “sintetinį pasaulį “. Julija minėjo medžiagas, idėjas, aš vieną po kitos jas ėmiau į rankas, eksperimentavau. Atsimenu, imu gumą, klijus, bandau išgauti formą, laukiu kol ji man padiktuos mintį. Niekaip. Tyla. Tuomet tarsi be mičių, tik su porceliano formomis grįžtu pas Juliją aptarimui. Jos akyse tyla. Prisipažinsiu, buvau nutarusi parašyti Julijai laišką, nes į akis pasakyti nedrįsau - atsiprašau, šiuos metus praleisiu, tai ne mano jėgoms. Bet sveikas protas ir entuziazmas rėkte rėkė: jei pasirinkai šį kelią, jei esi profesionalė - privalai kažką pasiūlyti. Tas stūmė į priekį.

Labai džiaugiuosi savo kūrybiškumo mokytoja Julija, kuri visada, net ir neiškalbinguose susitikimuose, randa ką pasakyti. Ji kruopščiai tyrinėja porceliano bandymus, komentuoja, siūlo idėjas, formas ir štai, aš išgirstu raktinį žodį – ragiukas! Daugiau neatsimenu, ką Julija pasakojo, nes jau buvau su savo mintimis naujai papuošalų kolekcijai.

Ši kolekcija man pačiai buvo didelis atradimas, didelis postūmis praplečiantis mano kūrybingumo ribas, nes niekada nebūčiau sugalvojusi realizuoti tokių minčių, bet tuo pačiu likau pati savimi. Tik ūgtelėjusi.

Plačiau apie kolekciją, Julijos ir Solveigos interviu Alfa.lt portalui.

 

Kiekvieną sezoną „Julia Janus“ pristato plačią juvelyrinių dirbinių kolekciją. Visus papuošalus gaminame juvelyrų dirbtuvėse Lietuvoje, kiekvieno papuošalo kiekis yra ribotas – apie 30 vienetų.

Po „Julia Janus“ papuošalų kolekcija, slepiasi ne vienas menininkas. Pristatome jums Julia Janus juvelyrikos dizainerę, naujos kolekcijos kūrėją, menininkę Solveigą Gutautę. Susipažinkite su ju iš arčiau šiame interviu, kur Solveiga atskleidžia savo įkvėpimo šaltinį ir papasakoja apie tai, ką išreikia jos dizainai.

                                                                                                                                                                               

    

 

Trumpai apibūdinkite save, kaip papuošalų dizainerę, – iš kur kilote ir ko siekiate?

Jei tai būtų išpažintis, vėlų vakarą pašnibždomis papasakočiau savo slapčiausius išgyvenimus. Dabar tai, ką noriu pasakyti, išsakau porceliano monologais. „Kalbu“, kai man skauda, kai išgyvenu ar džiaugiuosi. Mano porceliano miniatiūros – tai jausmai, virtę figūromis.

 

 

 

Kaip Jums sekėsi dirbti kartu su „Julia Janus“? Ar kurti kolekciją kitam Baltijos šalių prekių ženklui buvo sudėtinga?

Numanau, kad Julijos ir mano pažintis yra suplanuotas atsitiktinumas. Tai įvyko netikėtai ir be išankstinių įsipareigojimų. Inspiracija tapo Julijos pasakojimai, kaip ji ieško įkvėpimo, kuria ir dirba.

Kaip Jums, kaip nepriklausomai papuošalų dizainerei, sekėsi dirbti su prekių ženklu „Julia Janus“, pasižyminčiu stipriu identitetu ir išraiškingu savitumu?

Man patinka eksperementuoti, tai manęs netrikdo, o tik papildo. Iš Julijos mokausi grynumo, švarumo, paprastumo. Ši prekių ženklui „Julia Janus“ sukurta porceliano kolekcija man yra tarsi muzikinė pauzė. Tai meditacija ir apmąstymų laikas.

 

Kokie moteriški bruožai Jus labiausiai įkvepia?

Jautrumas. Šis bruožas atspindi vidinę moters kultūrą. Papuošalais siekiu išreikšti moters jausmus.

       

      

        

Papasakokite plačiau apie šios kolekcijos modelių medžiagas ir formas. Kuo jie išskirtiniai, kaip tai perteikia prekių ženklo „Julia Janus“ idėją?

Mano manymu, Julija kuria ramiai, savimi pasitikinčiai moteriai, nepasitenkinimą išreiškiančiai tik tokiu atveju, jei tai trukdo tobulėti. Porcelianas yra būtent ta medžiaga, kuria paprasta išreikšti eleganciją, trapumą ir paprastumą. Tad forma šiuo atveju yra paprasta ir lakoniška.

 

Šaltinis: http://solveiga.net/index.php?route=journal2/blog/post&journal_blog_post_id=4